Building Corrientes 6365 / Rietti Schraier Zelcer + Daniel Zelcer


Building Corrientes 6365 / Rietti Schraier Zelcer + Daniel Zelcer

© Javier Agustin Rojas

© Javier Agustin Rojas© Javier Agustin Rojas© Javier Agustin Rojas© Javier Agustin Rojas+ 34


  • Area Area of ​​this architecture project Area :
    215278 ft²

  • Year Year of realization of this architectural project

    Year:


    2017


  • Photographs

  • Manufacturers Marks with products used in this architecture project
    Manufacturers: EDFAN, aluar, VF fucets, Kaplo, Roca, Saint Laurent, WAGGGS, thin compact

  • Main architects:

    Leonardo Rietti, Liliana Schraier, Daniel Matias Zelcer

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

Text description provided by the architects. Placed on land accessible from two streets, the building is divided into two bodies around a patio of nearly 400 m2, flanked by wide and landscaped access corridors to the apartments, which become metaphors for high sidewalks, overlooking the park placed at level +6.50, with benches and trees.

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

The front body is placed on Corrientes Avenue in front of Los Andes Park, while the rear opens towards the center of a block of extraordinary dimensions, with a buildable depth that allowed the design of this building to be 4 parallel facades.

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

With an exterior appearance reminiscent of public space, the hallways of the building have been covered with the typical tile used in the sidewalks of Buenos Aires, with landscaped surfaces at their level.

Axonometry
Axonometry
© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas
Plan - Model
Plan – Model

The park side facade of Los Andes is composed of an aluminum mullion grid and a folded aluminum cladding, which technically and completely solves the insulation, the anchoring of the railings and the balcony separators while giving way and guiding the white exterior brise-soleils that attenuate the setting sun.

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

The degree of openness of the hundred or so exterior brise-soleils offers a changing composition to this facade, the appearance of which depends on both the weather and personal mood. The rest of the facades follow the idea of ​​an autonomous building element that adapts to the particular characteristics of each one.

plant basement
plant basement
Section
Section

Thus, the rear facade is simplified by the absence of exterior sunshades (which are unnecessary due to their optimal orientation), while the facades towards the patio have an electro-welded mesh that provides the ideal guide for the greenery that flanks them. like a continuation of the trees of the city.

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

Being a building of small units, and in many cases inhabited but only one person, common spaces become important as places where members of this community meet and connect, strengthening individual identity and interpersonal knowledge. These are spaces which, beyond their specific function of office, place of rest or leisure, favor the recovery of a conception of the district.

© Javier Agustin Rojas
© Javier Agustin Rojas

Previous Prescription fraud leader testifies in doctor Alexander's federal trial
Next Maverick on Netflix or HBO Max? How to stream on Paramount+